• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena

Radiona Re-Gepetto Društvenog centra Rojc

Radiona je opremljen prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu. Svrha radione je pružiti svim zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami ili uz pomoć našeg majstora Marka popravili male kućanske uređaje, predmete, namještaj, odjeću i igračke.

Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu kod nas u radioni pronaći razne vrste alata koje se obično ne isplati kupovati. Svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora – voditelja radione  koji može pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Dobrodošli su i volonteri koji posjeduju razne vještine i koji su spremni svoje znanje jednom tjedno ili mjesečno prenijeti korisnicima putem “repair caffe” programa.

Akcija „Radiona Re-Geppetto – kružne zajednice i umjetnost” koju je provela Zelena Istra dobila je nagradu za najistaknutiju akciju u okviru 13. izdanja Europskog tjedna smanjenja otpada (EWWR).

U sklopu Radione Re-Geppetto u 2021./2022. godini očekuju vas besplatne radionice vještina kao i razne javne akcije od bike/skate repair događaja do sajmova razmjene bez novaca. U planu su radionice izrade “shabby chic namještaja, kompostera, vertikalnog vrta, prirodne kozmetike zatim radionice sitotiska, šivanja i krpanja te ponovne uporabe otpada na kreativan način. Planiramo i brojne javne akcije uređenja okućnice Rojca te izrade opreme kao što su klupe, koševi za otpadi dr.

Pratite najave radionica i izvještaje s aktivnosti Re-Geppetta u rubrici Novosti na webu Zelene Istre te na Facebook stranici Radione Re-Geppetto gdje ćemo najavljivati termine događaja i radionica.

Radno vrijeme radione:
PON, SRI, PET: 8-16 h
UTO I ČET: 12-20 h

Osim promicanja održivih obrazaca potrošnje, ovakve „radione - popravljaone” nastoje izgraditi snažnije i otpornije zajednice. To su društveno uključiva mjesta, s volonterima i različitim korisnicima svih dobnih skupina koji međusobno dijele znanja i vještine, od šivanja do lemljenja. Kroz interakciju licem u lice između volontera i ljudi koji donose stvari kojima je potreban popravak, u proces se ugrađuje i obrazovanje. Popravak se uvijek obavlja zajedno s vlasnikom koji gleda i uči, jer je cilj osnažiti ljude da se osjećaju sigurnije u popravljanju vlastitih stvari.

Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.

Posjedujete vještine popravljanja, obrade drva, krojenja ili sl. Ili ste umirovljeni električar, elektroničar, stolar, krojač ili krojačica? Želite provesti dva sata tjedno ili mjesečno u ugodnom okruženju te prenijeti svoje vrijedno znanje na mlađe generacije u sklopu “repair caffe” dana u Radioni? Javite nam se na 099/7058210, radionarojc@gmail.com  ili ured@zelena-istra.hr.


Radiona i popravljaonica Re-Geppetto ostvarila je kroz projekt "ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo" financijsku podršku Europske Unije, Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Aktivnosti i rad Re-Geppetta trenutno se sufinanciraju u sklopu projekta "Communities go circular" koji se bavi temama ponovne uporabe i smanjenja nastanka otpada, odnosno  EU programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV).

Video prilozi

Prilozi