• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

13. 05. 2024.

ODGOĐENO: Dođi na javnu akciju “O nama s nama” za bolju budućnost osoba s invaliditetom i cijele Pule

Napomena: Javna akcija je odgođena zbog najavljenog lošeg vremena. Novi termin akcije bit će uskoro objavljen.

 

U srijedu, 15. svibnja, od 10:30 do 11:30 sati kod fontane na gradskoj tržnici (Narodni trg 9) održat će se javna akcija “O nama s nama” u organizaciji Zelene Istre, a uz podršku brojnih udruga osoba s invaliditetom. Cilj akcije je pozvati građane na zajedničko kreiranje prijedloga za Grad Pulu vezanih uz buduće osnivanje i uspješan rad Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule. Na akciji će svojim anđeoskim glasom zapjevati Leonarda Budija, odvit će se razgovor sa stručnjakinjama, Irenom Peruško te Sonjom Grozić Živolić iz Grada Pule, odnosno Istarske županije, a podršku akciji dat će i Rozalija Javoran, nedavna dobitnica Grba Grada Pule za znatan doprinos poboljšanju kvalitete pružanja socijalne skrbi djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.  

Pula, 13. svibnja 2024. - Znaš li da je koncem protekle godine Grad Pula podržao inicijativu civilnog društva za osnivanjem Povjerenstva za osobe s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju Grada Pule? Povjerenstvo bi, prema prijedlogu udruga, djelovalo kao komunikacijski kanal između građana i Grada Pule te na sustavan način pristupalo rješavanju problema diskriminacije i neravnopravnosti u svim područjima života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Grad je prihvatio i ideju kreiranja okvira za osnivanje i rad Povjerenstva “odozdo prema gore”. Prema toj ideji upravo se osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, udruge koje ih podržavaju, kao i stručnjaci, odnosno svi zainteresirani građani i dionici uključuju u proces izrade prijedloga modela Povjerenstva, teksta javnog natječaja kojim bi se odabrali kandidati za članove budućeg Povjerenstva, Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa Povjerenstva. Cilj ovakvog procesa je da građani za svoj Grad, odnosno buduće Povjerenstvo, na što demokratskiji i društveno uključiv način, izrade što kvalitetnije prijedloge.

Nastavno na ovu inicijativu, grupa stručnjaka koji u svojem svakodnevnom radu podržavaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju je, uz podršku Zelene Istre, izradila prve prijedloge koji će do faze konačnih prijedloga za Grad Pulu proći kroz široku raspravu. Na javnoj akciji ovi će prijedlozi biti ukratko predstavljeni te će se najaviti na koji se način zainteresirani mogu uključiti u njihovo sukreiranje. O njima će se porazgovarati s dvjema stručnjakinjama iz javnog sektora upućenim u problematiku, Irenom Peruško, voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule, kao i Sonjom Grozić-Živolić, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

Na javnoj akciji građani će također moći saznati više o radu samih udruga osoba s invaliditetom, kroz razgovor s njihovim predstavnicima te uvid u materijale i kreativne radove osoba s invaliditetom. Svoje sudjelovanje na akciji potvrdili su Društvo distrofičara Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Udruga tjelesnih invalida i invalida rada Istre, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije.

Okupljeni će moći i na vlastitoj koži iskusiti prepreke koje osobe s invaliditetom doživljavaju u pravilu svakodnevno. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre postavit će poligon s preprekama te predočiti zainteresiranima kako izgleda kretanje kroz grad u invalidskim kolicima. Udruga slijepih Istarske županije omogućit će zainteresiranim građanima da se pokušaju kretati pomoću poveza na očima i bijelog štapa, a Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pokušat će ilustrirati doživljaj svijeta i snalaženja u gradu za osobe oštećena sluha. U sklopu programa akcije, sve ove organizacije bit će pozvane da podijele svoju viziju i očekivanja od budućeg Povjerenstva.

- Želja nam je graditi društveno uključivu, odgovornu i solidarnu Pulu u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na to imaju li ili nemaju invaliditet. To možemo postići samo svi zajedno i zato pozivamo sve građane na sukreiranje Povjerenstva i naše zajedničke bolje budućnosti! Što nas više bude sudjelovalo, to je veća mogućnost da ćemo za Grad i buduće Povjerenstvo izraditi kvalitetnije prijedloge - ističe Dunja Mickov koja ispred Zelene Istre organizira akciju.

U sklopu simboličkog kulturno-umjetničkog programa, na akciji će zapjevati Leonarda Budija, koja, uz podršku roditelja, gradi uspješnu pjevačku karijeru, usprkos invaliditetu. Svoje sudjelovanje na javnoj akciji najavila je i mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom Melisa Osmanović, ujedno i dopredsjednica Društva distrofičara Istre. Ispred AK Spektar, najboljeg paraatletskog kluba za 2023. godinu pridružit će se Marin Giljanović. Akciju će svojim dolaskom podržati i učenici te stručno osoblje Škole za odgoj i obrazovanje - Pula. Akciji će nazočiti i Rozalija Javoran koja je nagrađena Grbom Grada Pule zbog svojeg doprinosa kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju, odnosno njihovih obitelji.


A close-up of a logo

Description automatically generated

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njega. Projekt udruge Zelena Istra, naziva “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule” financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values.

 

A red and white checkered coat of arms with a crown

Description automatically generated

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Zelene Istre i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilozi