• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

31. 05. 2024.

Dođi na javnu akciju “O nama s nama”- za bolju budućnost osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u Puli

U srijedu, 05. lipnja, od 10:30 do 11:30 sati kod fontane na gradskoj tržnici održat će se javna akcija “O nama s nama”. Cilj akcije je pozvati građane na zajedničko kreiranje budućeg Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju Grada Pule, odnosno prijedloga građana za Grad Pulu koji se odnose na Povjerenstvo. Na akciji će svojim anđeoskim glasom zapjevati Leonarda Budija, a korisnici Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije počastit će sudionike pjesmom i plesom. O prijedlozima građana za Grad porazgovarat će se s predstavnicama Grada Pule, Ivanom Sokolov, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule te Irenom Peruško, voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri navedenom Upravnom odjelu te Sonjom Grozić-Živolić, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije. Akciju će podržati i Rozalija Javoran, nedavno nagrađena Grbom Grada Pule zbog svojeg doprinosa kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, Jelena Vuković, čuvena hrvatska paraolimpijka i nositeljica brojnih rekorda iz AK Spektar te Melisa Osmanović, mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom iz Društva distrofičara Istre.

Pula, 31. svibnja 2024. - Znaš li da je koncem protekle godine Grad Pula podržao inicijativu civilnog društva za osnivanjem Povjerenstva za osobe s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju Grada Pule? Povjerenstvo bi, prema prijedlogu udruga, djelovalo kao komunikacijski kanal između građana i Grada Pule te na sustavan način pristupalo rješavanju problema diskriminacije i neravnopravnosti u svim područjima života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Grad je prihvatio i ideju kreiranja okvira za osnivanje i rad Povjerenstva “odozdo prema gore”. Prema toj ideji upravo se osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, udruge koje ih podržavaju, kao i stručnjaci, odnosno svi zainteresirani građani i dionici uključuju u proces izrade prijedloga modela Povjerenstva, teksta javnog natječaja kojim bi se odabrali kandidati za članove budućeg Povjerenstva, Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa Povjerenstva. Cilj ovakvog procesa je da građani za svoj Grad, odnosno buduće Povjerenstvo, na što demokratskiji i društveno uključiv način, izrade što kvalitetnije prijedloge.

Nastavno na ovu inicijativu, grupa stručnjaka koji u svojem svakodnevnom radu podržavaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju je, uz podršku Zelene Istre, izradila prve prijedloge koji će do faze konačnih prijedloga za Grad Pulu proći kroz široku raspravu. Na javnoj akciji ovi će prijedlozi biti ukratko predstavljeni te će se najaviti na koji se način zainteresirani mogu uključiti u njihovo sukreiranje. O prijedlozima će se u srijedu porazgovarati s trima stručnjakinjama za problematiku iz javnog sektora upućenim u problematiku, Ivanom Sokolov, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule te Irenom Peruško, voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri navedenom Upravnom odjelu te Sonjom Grozić-Živolić, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

Na javnoj akciji građani će također moći saznati više o radu samih udruga osoba s invaliditetom, kroz razgovor s njihovim predstavnicima te uvid u materijale i kreativne radove osoba s invaliditetom. Svoje sudjelovanje na akciji potvrdili su Društvo distrofičara Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije.

Okupljeni će moći i na vlastitoj koži iskusiti prepreke koje osobe s invaliditetom doživljavaju u pravilu svakodnevno. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre postavit će poligon s preprekama te predočiti zainteresiranima kako izgleda kretanje kroz grad u invalidskim kolicima. Udruga slijepih Istarske županije omogućit će zainteresiranim građanima da se pokušaju kretati pomoću poveza na očima i bijelog štapa, a Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pokušat će ilustrirati doživljaj svijeta i snalaženja u gradu za osobe oštećena sluha. U sklopu programa akcije, sve ove organizacije bit će pozvane da podijele svoju viziju i očekivanja od budućeg Povjerenstva.

- Želja nam je graditi društveno uključivu, odgovornu i solidarnu Pulu u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira njihov eventualni invaliditet. To možemo postići samo svi zajedno i zato pozivamo sve građane na sukreiranje Povjerenstva i naše zajedničke bolje budućnosti! Što nas više bude sudjelovalo, to je veća mogućnost da ćemo za Grad i buduće Povjerenstvo izraditi kvalitetnije prijedloge - ističe Dunja Mickov koja ispred Zelene Istre organizira akciju.

U sklopu simboličkog kulturno-umjetničkog programa, na akciji će zapjevati Leonarda Budija, koja, uz podršku roditelja, gradi uspješnu pjevačku karijeru, usprkos invaliditetu. Korisnici Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije otpjevat će dvije pjesme i otplesati balun. Svoje sudjelovanje na javnoj akciji najavila je i mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom Melisa Osmanović, ujedno i dopredsjednica Društva distrofičara Istre. Ispred AK Spektar, najboljeg paraatletskog kluba za 2023. godinu pridružit će se čuvena hrvatska paraolimpijka i nositeljica brojnih medalja u bacanju diska i kugle, Jelena Vuković. Akciju će svojim dolaskom podržati i učenici te stručno osoblje Škole za odgoj i obrazovanje - Pula. Akciji će nazočiti i Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule za znatan doprinos poboljšanju kvalitete pružanja socijalne skrbi djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. Projekt udruge Zelena Istra, naziva “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule” sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values.

Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilozi