• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

10. 06. 2024.

S javne akcije “O nama s nama”: Predstavnice Grada i Županije uvelike podržale prijedloge za buduće Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, no ostaje na građanima Grad uvjeriti da članove Povjerenstva treba odabrati putem javnog natječaja

Na javnoj akciji “O nama s nama” koja se održala u srijedu, 05. lipnja, od 10:30 do 11:30 sati kod fontane na gradskoj tržnici okupilo se 70-ak građana/ki Pule te 10 udruga koje podržavaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, odnosno njihove roditelje. Zelena Istra predstavila je, kroz razgovor s predstavnicama Grada Pule i Istarske županije, prve prijedloge građana za Grad Pulu koji se odnose na Povjerenstvo o osobama s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule te sve građane pozvala na komentiranje i podršku prijedlozima do 17. lipnja putem e-maila ured@zelena-istra.hr ili web obrasca. Zelena Istra posebno poziva na podršku prijedlogu odabira članova Povjerenstva putem jasnih kriterija javnog natječaja.

Pula, 10. lipnja 2024. - “O nama s nama” naziv je akcije na kojoj su se u srijedu na pulskoj tržnici okupile brojne osobe s invaliditetom, roditelji djece s teškoćama u razvoju, udruge koje ih podržavaju, kao i građani koju su s interesom pratili događaj. Sedamdesetak sudionika imalo je priliku za međusobno povezivanje i razgovor o jednoj od važnijih tema, a to je osnivanje i rad budućeg Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule.

Na akciji su tako predstavljeni prvi prijedlozi vezani uz Povjerenstvo - prijedlog modela Povjerenstva, tekst javnog natječaja kojim bi se odabrali kandidati za članove budućeg Povjerenstva, Poslovnik o radu i Etički kodeks Povjerenstva. Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri Upravnom odjelu Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule te Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije u velikoj su mjeri podržale prve prijedloge koji su predmet online savjetovanja koje do 17. lipnja provodi Zelena Istra. Stručnjakinje iz javnog sektora obje su se složile da su prijedlozi za Grad Pulu detaljno razrađeni. Podržale su ulogu Povjerenstva koje je zamišljeno kao komunikacijski kanal između građana i Grada, koje zaprima i rješava predstavke građana te koje sukreira inkluzivne sektorske politike Grada Pule koje se odnose na sva područja života, baš kao i invaliditet, od odgoja i obrazovanja, kulture i sporta do komunalne infrastrukture. Složile su se i s prijedlogom sastava Povjerenstva u kojem postoji ravnoteža stručnjaka između civilnog i javnog sektora, a u radu kojeg prioritetno sudjeluju osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju koji zastupaju osobe različitih vrsta oštećenja, kao i stručnjaci poput liječnika ili edukacijskih rehabilitatora.

Međutim, kada je riječ o prijedlogu naknade za rad članova Povjerenstva koji bi, prema prijedlogu, primali 40 eura za sudjelovanje na sjednicama Povjerenstva, a koje su predviđene minimalno jednom u tri mjeseca, kao i javnom natječaju putem kojeg bi se odabrali kandidati za članove Povjerenstva, Peruško je ipak izrazila stajalište prema kojem u Gradu Puli postoje uzusi prema kojima se članovi radnih tijela gradonačelnika, poput Savjeta potrošača javnih usluga Grada Pule ili Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, ne biraju putem javnog natječaja, kao i da članovi tih tijela ne primaju naknadu za svoj rad. Ostavila je i prostora za to da, ovisno o stajalištima građana o predloženom, u slučaju Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule eventualno bude i drugačije.

Na javnoj akciji sudjelovale su brojne udruge - Društvo distrofičara Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Udruga slijepih Istarske županije i Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije.

Okupljeni su bili pozvani i osobno iskusiti prepreke koje osobe s invaliditetom doživljavaju u pravilu svakodnevno, a dobili su priliku i razgledati, pa i dobiti na poklon kreativne radove osoba s invaliditetom.

U sklopu simboličkog kulturno-umjetničkog programa, na samome početku akcije srca okupljenih dodirnula je, ne samo anđeoskim glasom, već i odlučnom pjevačkom izvedbom pjesama Rehab Amy Winehouese te Superwoman Alicie Keys Leonarda Budija, članica Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Akciju je zatvorilo dvadesetak korisnika Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije koji su otpjevali, uz svirku harmonike nekoliko tradicionalnih pjesama popraćenih plesom balunom.

Akciju su podržale i Rozalija Javoran, nedavno nagrađena Grbom Grada Pule zbog svojeg doprinosa kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, Jelena Vuković, čuvena hrvatska paraolimpijka i nositeljica brojnih rekorda i medalja iz AK Spektar te Melisa Osmanović, mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom iz Društva distrofičara Istre.

Svi bi trebali imati jednake mogućnosti da postanu članovi Povjerenstva

- Kao civilno društvo moramo se zalagati za transparentan odabir kandidata članova budućeg Povjerenstva, odnosno zagovarati postupak javnog natječaja koji, prema našem mišljenju, svim građanima na jednak način omogućuje da postanu članovi Povjerenstva. Takav postupak je u skladu i sa zaključcima sa sastanka na kojem je Grad Pula podržao ideju osnivanja Povjerenstva koncem prošle godine. Nitko ne bi smio biti diskriminiran prilikom osnivanja budućeg Povjerenstva, dok izravan odabir članova istodobno isključuje sve ostale koji nisu odabrani, a mogli bi biti zainteresirani i kompetentni te bi stoga mogao stvoriti ozračje neravnopravnosti i tenzije tamo gdje ih zaista ne bi trebalo biti, između samih osoba s invaliditetom ili različitih organizacija koje ih podržavaju. Zato smatramo da je forma javnog natječaja ili, pak javnog poziva najbolje rješenje - ističe Dunja Mickov, koja je ispred Zelene Istre organizirala javnu akciju i dodaje - Zbog navedenog posebno pozivamo sve građane i organizacije civilnog društva da podrže naše prijedloge, a osobito ideju odabira članova Povjerenstva temeljem provedenog natječaja, dnosno unaprijed definiranih jasnih kriterija. Također, pozivamo sve da se odazovu našim sastancima na kojima ćemo raspravljati o svemu uživo. Sastanci bi se trebali održati početkom srpnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, o čemu će Zelena Istra pravovremeno obavijestiti.

Fotogalerija s javne akcije: https://www.zelena-istra.hr/hr/multimedija/foto/40/javna-akcija-o-nama-s-nama-05062024/

Prilozi