Novosti o aktivnostima projekta "Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!"

Novosti o projektu i aktivnostima u sklopu projekta "Za(VRT)imo za inkluziju zajedno"!"

Sve novosti o projektu i aktivnostima od siječnja 2023. naovamo prati u rubrici "Novosti", odnosno pronađi ovdje.

 

Komentiraj i predloži kako poboljšati metodu za planiranje uključivih i pristupačnih  društvenih vrtova

Pula, 26.01.2023.

Svojim prijedlozima i komentarima unaprijedi metodu kojom se planiraju društveni vrtovi, pristupačni i uključivi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju! Javno savjetovanje o metodi provodi udruga Zelena Istra, uz podršku partnera na projektu “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” putem Interneta, telefona i pošte. Savjetovanje je otvoreno od 25. siječnja do 26. veljače 2023.

Želiš doprinijeti izgradnji uključive i pravednije zajednice, bez diskriminacije i barijera za tebe, tvoju djecu, obitelj i sugrađane? Ako je tvoj odgovor na ovo pitanje potvrdan, uključi se u javno savjetovanje o metodi za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova! Tvoji prijedlozi i komentari doprinijet će unapređenju metode kojom se planiraju pristupačni i uključivi društveni vrtovi.

U javnom savjetovanju o metodi možeš sudjelovati tako da u ovaj online obrazac napišeš svoje komentare. Tekst metode također dostupan je i otvoren za komentiranje ovdje. Zelena Istra komentare zaprima i putem telefona 052 506 065, putem e-maila ured@zelena-istra.hr ili putem pošte na adresu Gajeva 3, 52100 Pula.

Metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe, u najvećoj mogućoj mjeri.

- Metodom zajednice planiraju sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta. U središtu metode je sudjelovanje onih na koje se projekt odnosi u odlučivanju o projektu i njegovom razvoju - kaže Nina Brnić iz Zelene Istre.

Zato metoda može poslužiti i kao model i inspiracija za planiranje drugih projekata usmjerenih društvenoj uključivosti i participaciji ranjivih skupina, kao i svih relevantnih dionika projekta. Nacrt metode možete preuzeti ovdje:

Nacrt_metode_za_inkluzivno_i_participativno_planiranje_društvenih_vrtova.docx

dok priopćenje za medije o savjetovanju možete preuzeti s ove poveznice.


 

Prijavi se na besplatni tečaj: Permakulturni dizajn za pristupačan i uključiv Društveni vrt na Gregovici

Pula, 17.10.2022.

Zanima te permakultura? Smatraš da bi osobe s invaliditetom trebale imati pristup Društvenom vrtu na Gregovici te da bi u vrtu trebao postojati kutak za stimulaciju osjetila djece s teškoćama u razvoju? Želiš doprinijeti izgradnji bolje, solidarne i uključive Pule?

Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, prijavi se na besplatni online tečaj permakulturnog dizajna u organizaciji Zelene Istre! Tečaj vode renomirani stručnjaci na području permakulture, održivog razvoja i građanskog aktivizma, Cvijeta Biščević, Gordana Dragičević i Veljko Armano Linta. Tečaj se sastoji od sedam webinara, a održava se svake srijede, u periodu od 26. listopada do 7. prosinca. Požuri i prijavi se putem ove poveznice, jer broj sudionika je ograničen! Prijave su otvorene do 24. listopada u podne, odnosno dok se ne popune sva raspoloživa mjesta za edukaciju.

- Prednost prilikom prijava imaju osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, predstavnici udruga koje ih podržavaju te sadašnji i budući volonteri pulskog Društvenog vrta spremni na trajniji vrtlarski angažman. Ovisno o potrebama sudionika tečaja, osigurat ćemo i tumačenje na hrvatski znakovni jezik - ističe Dunja Mickov iz Zelene Istre, koordinatorica projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”,  u okviru kojeg se održava tečaj.

Teme tečaja su permakulturni principi i tehnike oblikovanja prostora, briga o tlu i održivom uzgoju hrane te metode konstruktivne komunikacije, timskog rada i zajedničkog donošenja odluka. Na interaktivan način zabilježit će se potrebe i želje sadašnjih i budućih korisnika pulskog Društvenog vrta. Zatim će svi sudionici, uz podršku voditelja tečaja, izraditi skicu buduće prostorne organizacije Društvenog vrta na Gregovici.

- Na temelju skice arhitekti će izraditi idejno rješenje i 3D vizualizaciju našeg vrta. Zatim ćemo pristupiti uređenju pristupnog puta za osobe s invaliditetom koji će koji će sasvim sigurno olakšati pristup vrtu i našim starijim sugrađanima, majkama s djecom u kolicima i svima koji se otežano kreću! Slijedi postavljanje povišenih gredica i elemenata osjetilnog vrta. Veselimo se što ćemo u našoj zajednici izgraditi pristupačan i uključiv Društveni vrt - kaže Dina Konstantin iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Termini održavanja tečaja:

  • 26.10., 9.11., 16.11., 23.11., 30.11., 7.12., 18-20 h
  • 2.11., 17-20 h

Tečaj vode:

Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s diplomom inženjerke arhitekture i urbanizma. Od 2012. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu te aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz primjenu načela regenerativne poljoprivrede. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu strast razvila je prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim saveznicima u procesu biološke prerade organske komponente otpada. Kroz predavanja, radionice, dizajniranje, implementaciju i savjetovanje nastoji prenijeti entuzijazam za regeneraciju tla kao ključnog alata za prilagodbu agroekosustava klimatskim promjenama. Podržala je stvaranje modela i zagovaranje za prvi pulski društveni vrt, u sklopu projekta “Vrt(AKT)ivizam”.

Gordana Dragičević diplomirala je fiziku te se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Veljko Armano Linta je arhitekt, facilitator i edukator iz područja održivosti. Svojim raznolikim profesionalnim djelovanjem nastoji doprinijeti razvitku regenerativne kulture, odnosno obnovi ekosustava i društveno-ekonomskih obrazaca i praksi. Završio je United World Colleges u Norveškoj, Arhitektonski fakultet u Zagrebu i međunarodne Gaia Education programe s podrškom UNESCO-a (Design for Sustainability, Ecovillage Design Education, Sustainable Development Goals Multiplier i Training of Trainers). Vodi participativne radionice o održivosti, bavi se izradom scenarija poučavanja međupredmetne kurikularne teme Održivi razvoj, i prakticira participativni, integrativni i regenerativni pristup projektiranju. Sa suprugom vodi Studio Armano Linta za arhitekturu i dizajn.

Poziv na sudjelovanje na tečaju u pdf formatu možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Fotografija: Sue Wetjen/Shutterstock.com


 

Poziv na predavanje: Univerzalnim dizajnom do pristupačnih, uključivih i pravednih zajednica

Pula, 05.10.2022.

Znate li da preko 2000 osoba s invaliditetom u Puli nema pristup gradskoj upravi i vijećnici, Općinskom sudu, zgradi Istarske županije, Centru za socijalnu skrb, kao ni brojnim javnim prostorima? Kada bi se u Puli primijenila načela univerzalnog dizajna, tada bi ovi prostori bili dostupni svima, u najvećoj mogućoj mjeri.

U organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održat će predavanje o univerzalnom dizajnu 11. listopada 2022., od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom. Predavanje se održava na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik te tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Sudjelovati na predavanju možete besplatno, a sve što je potrebno je prijaviti se putem ove poveznice  najkasnije do 9. listopada. Dan prije, svim prijavljenima bit će poslana poveznica na Zoom.

Dr. Jonasdottir docentica je na islandskom Sveučilištu Acureyri, radna je terapeutkinja, doktorirala je u području znanosti o radu na Western University u Kanadi. U fokusu njezinog znanstvenog rada je istraživanje usluga, sustava i politika koje oblikuju mogućnosti osoba s invaliditetom da sudjeluju u društvu na jednak način kao i drugi građani.
               
- Jako se veselim što mogu doprinijeti promociji koncepta univerzalnog dizajna u Hrvatskoj! Univerzalni dizajn pomaže nama, našim bližnjima i prijateljima da ostvarimo aktivan i kvalitetan život. Pozivam sve na sudjelovanje - kaže dr. Jonasdottir.

Univerzalni dizajn podrazumijeva oblikovanje proizvoda, okruženja, programa i usluga na način da im mogu pristupiti te ih mogu koristiti i razumjeti svi ljudi u najvećoj mogućoj mjeri, bez obzira na dob, invaliditet ili status. Temelj koncepta univerzalnog dizajna je ideja pristupačnosti što većem broju različitih ljudi, neovisno o njihovim potrebama i sposobnostima. Uzima u obzir zajednička obilježja svih ljudi, a ne njihovu različitost. “Ako je okruženje pristupačno, upotrebljivo, praktično i zadovoljstvo ga je koristiti, svi imaju koristi. Univerzalni dizajn stvara proizvode, usluge i okruženja koja zadovoljavaju potrebe ljudi. Jednostavno rečeno, univerzalni dizajn je dobar dizajn”, navodi se na webu irskog Centra za izvrsnost o univerzalnom dizajnu Nacionalne uprave za osobe sa invaliditetom.

Na svom predavanju dr. Jonasdottir govorit će o teorijskom okviru koncepta univerzalnog dizajna te primjerima njegove primjene, odnosno primjene inkluzivnih praksi. Posebno će prikazati univerzalni dizajn kao uključiv, participativan proces. Nakon izlaganja, slijedi diskusija s dr. Jonasdottir.

- Važno je sudjelovati na ovome predavanju jer uključive i pravedne zajednice možemo izgraditi samo zajedničkim snagama - ističe Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Priopćenje za medije možete preuzeti na ovoj poveznici.


 

 


Više o projektu možete pronaći na glavnoj podstranici projekta.

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.